top of page
Zoeken

DCC TOONT ZINTUIGEN OP ICKFest

Bijgewerkt op: 15 sep. 2020Op zondag 27 oktober tijdens de 3e editie van het ICKFEST in Meervaart Theater Amsterdam geeft Dance Connects Company een inspirerende en leerzame presentatie van het onderzoek dat wij hielden de afgelopen perioden i.s.m. ICK Dans Amsterdam en choreograaf Jesus de Vega.


De samenwerking tussen Dance Connects Company en ICK Dans Amsterdam begon in 2018 met een serie introductieworkshops van de Double Skin/ Double mind (DS/DM) methode. In 2019 volgde een serie verdiepende workshops, waarbij ook de Sensorium Toolkit voor dans een rol speelde. De bevindingen van deze workshops tonen we tijdens WHAT’S COOKING AT ICK?


Double Skin / Double Mind

DS/DM is een door Emio Greco en Pieter C. Scholten ontwikkelde dansmethode om de taal van het eigen lichaam mee te leren (her)kennen in al zijn kracht en kwetsbaarheid. Vertrekkend van de principes van de DS/DM ontwikkelde ICK de Sensorium Toolkit voor dans: een makkelijk te gebruiken gereedschapskist vol geuren, geluiden, texturen en een kaartspel om dans en beweging te stimuleren.


Unieke kwaliteiten

In de ICK academie wordt onderzocht hoe de DS/DM methode op grote schaal gebruikt en toegepast kan worden in verschillende contexten. Het doel van de eerste samenwerking tussen ICK Dans Amsterdam en Dance Connects Company was om te kijken of de DS/DM methode en de Sensorium Toolkit gebruikt konden worden om choreograaf Floortje Rous te helpen haar dansers en hun individuele en unieke kwaliteiten te (her)ontdekken; om meer uit elk van hen te halen.


De Company toont

Dansers reageren tijdens de presentatie op externe impulsen. We zien een bewegingsproces dat de creativiteit van ieder lichaam toont op een geheel eigen wijze. Jesús de Vega geeft de dansers opdrachten op basis van sensorische elementen, welke op dat moment worden verwerkt tot dans. De opdrachten worden steeds complexer en dagen de dansers uit om tot steeds weer nieuw bewegingsmateriaal te komen.Fotografie Kim Doeleman

Barbara Meneses, artistiek coördinator ICK Academy, over de samenwerking tussen Dance Connects Company + ICK:

“De samenwerking met Dance Connects Company opent voor ons nieuwe perspectieven. Het ouder wordende lichaam was tot hiertoe nog onontgonnen terrein. Na deze eerste succesvolle samenwerking zijn we vastbesloten om te blijven samenwerken. ICK wil verder nadenken over hoe de DS/DM methode nog beter kan worden aangepast aan deze doelgroep en welke voordelen dit voor hen kan opleveren. Daarvoor is hun input heel belangrijk. We leren van elkaar. Dansen, bewegen, sociaal en creatief blijven is voor deze groep heel erg belangrijk, maar er is meer: we waren erg onder de indruk van het artistieke potentieel van de groep en we geloven dat we manieren kunnen verkennen om dit potentieel nog verder naar boven te halen en zichtbaar te maken.
Bovendien biedt de samenwerking met Dance Connects Company ICK de mogelijkheid om in contact te komen met een nieuw soort publiek en doelgroep voor toekomstige voorstellingen en educatieve activiteiten en tegelijkertijd helpt het ons om inclusief en sociaal betrokken te blijven, twee zeer belangrijke punten in ICK's algemene visie.
Met andere woorden, we willen ICK's kennis van de kunstvorm dans in dialoog brengen met de oudere amateur dansers van Dance Connects Company en hun specifieke lichamelijkheid. Een dialoog die een andere kwaliteit en rijkdom op het podium zal opleveren. Een dialoog die zichtbaarheid zal geven aan ouderen en hun unieke vermogen om zich uit te drukken door middel van een lichaam dat goed geïnformeerd en sereen is, gretig en de moed heeft om zijn wijsheid via dans te delen.”

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


1-DCC_wit-transparant.png
bottom of page